IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската борса купува конкурента си Turquoise

Turquoise е създадена през 2008 г. от група от девет инвестиционни банки

11:57 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лондонската борса купува конкурента си Turquoise

Лондонската фондова борса (LSE) обяви, че ще придобие затруднения си конкурент Turquoise, като по този начин ще си осигури достъп до други европейски пазари, предаде ВВС.

Новата компания ще е 60% собственост на LSE и 40% - на сегашните акционери на Turquoise.

Turquoise е създадена през 2008 г. от група от девет инвестиционни банки – Goldman, Citigroup, Bank of America, Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, UBS, BNP Paribas и Societe Generale.

Съгласно сделката Turquoise ще се слее с търговската платформа Baikal Global на LSE. От LSE са подчертали, че Turquoise ще бъде „отворена за всички пазарни участници в Европа“.

Turquoise е създадена с идеята да конкурира LSE и други европейски борси заради оплакванията, че те налагат твърде големи такси.

Така алтернативната платформа спомага за намаляването на цените, но не успява да постигне толкова голям пазарен дял като конкуренти като Chi-X Europe и работи на загуба. За 2008 г. Turquoise отчита загуба преди данъци от 15,7 млн. паунда (25,3 млн. долара).

От своя страна LSE пуска Baikal в отговор на растящата конкуренция. Първоначално операторът на лондонската борса възнамерява да пусне Baikal като джойнт венчър заедно с Lehman Brothers, но се налага да търси нов партньор след колапса на Lehman миналата година.

Съгласно споразумението LSE ще осигурява необходимия капитал на новата компания през първите две години от съществуването й, като ще поеме и еднократни разходи за преструктуриране в размер на до 20 млн. паунда тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още